Training

Het Shaolin Kempo heeft als kenmerk lage standen, cirkelende bewegingen, veel open hand technieken en soepele doch krachtige bewegingen. Deze kenmerken komen vooral tot uiting in de vier trainingsonderdelen kihon, kumite, kata en jiyu-kumite.

 

Kihon

In dit trainingsonderdeel wordt de basis gelegd (het fundament) voor alle andere onderdelen.
De kihon bestaat uit het oefenen van o.a.:
- standen
- weringen
- stoten / slagen / steken
- trappen
- vegen
- valbreken / rollen

Naast het aanleren van een correcte uitvoering van de techniek, worden ook de volgende elementen geoefend:
- technieken toepassen in beweging.
- combinaties van technieken toepassen in beweging.
- bewegen in correcte standen en soepel over gaan van de ene stand in de andere stand met technieken.

 

Kata

Kata is een essentieel onderdeel van het Shaolin Kempo. Het zijn schijngevechten tegen meerdere tegenstanders. Dit houdt in dat gedaan wordt alsof vanaf allerlei richtingen aanvallen komen. Op deze aanvallen moet gereageerd worden in een bepaald patroon.
Kata kun je het beste zien als een trainingsvorm van een oude kempomeester, waarin hij al zijn kennis, ervaring en inzicht heeft gelegd.
Alleen door jarenlange training ga je de ware betekenis van het kata begrijpen. De betekenis ligt verborgen achter de technieken. Het kempo legt grote nadruk op het kata. Het dient dan ook beoefend te worden op vorm en uitleg, zodat de bewegingen betekenis krijgen.

 

Kumite

Kumite zijn partneroefeningen. De ene kempoka valt aan, de ander verdedigt. In deze oefeningen worden de aangeleerde technieken in de praktijk gebracht. Hierbij kan worden uitgegaan van vastgestelde of vrije oefeningen. Hoe vrijer de oefening, hoe meer praktische waarde deze voor de individuele beoefenaar heeft.

 

Jiyu-kumite

Jiyu Kumite is vrij vechten, ofwel sparren, waarbij de basis– en combinatietechnieken die zo nauwgezet beoefend worden, in een willekeurige volgorde worden uitgevoerd. Deze worden uitgevoerd met slag–, stoot– en traptechnieken.
Dit 'sparren' wordt zowel met als zonder beschermmateriaal geoefend. Er zijn diverse gradaties te onderscheiden in de mate van toegestaan contact: licht-, semi- en fullcontact.
Diverse technieken (bijv. knietrappen, kruistrappen) mogen niet worden gebruikt tijdens het sparren.

 

Overige

Naast bovengenoemde onderdelen wordt tijdens de training ook geoefend op:
- zelfverdediging (klemmen / verwurgingen e.d.)
- grondvechten
- wapentechnieken (vanaf de groene band)

Geen evenementen
Augustus 2018
M D W D V Z Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2